Eleştirel OkuMA ;)

Ne zaman çocuklarla ödev yaptığımı yazsam iki çeşit soru geliyor:

1. “Secce Kuzu hangi harftesiniz?” asdfhjsh.

2. “Niye ödevi siz yaptırıyorsunuz? Kendileri yapsınlar! Bize anamız babamız mı yaptırıyordu?”

Evet, tahmin edeceğiniz gibi ilk soru okullu analardan. 😉 İkinci soru anne olmayan ya da çocuğu henüz okula başlamayanlardan.

İlk sorunun cevabı: Rrr’dalar. 😉

İkinci sorunun cevabına gelecek olursak: Anacım, bizim devirle bu devir çok farklı. Bana da tıpkı -size olduğu gibi- anam hiç ders çalıştırmadı, hatta ödevini yaptın mı diye bile sormadı ama bu devir öyle değil. Ötekileri bilmem ama birinci sınıfta ödev işi ananın işi. Öyle ki ödevler bile ananın telefonuna geliyor yav. “Okutun, okuyun yazsınlar, ezberletin, çalıştırın…”

Yeminle, ben kendi öğrenim hayatım boyunca bu kadar ödev yaptığımı bilmem. Bebeler okula başlayalı her akşam üç beş saat çalışıyorum. Her okul sonrası doluyum. Kızlar çaya, çorbaya çağırıyor, ödevim var diye gidemiyorum ha.

Ödev dediğin aslında doğru dürüst başına otursalar, çenelerini tutsalar bir saate bitecek ama ödeve başlayınca anam bir çene, bir çene… Bize Ali ata bak derlerdi, biz de bakıp dururduk; hiç demezdik yav benim adım Ali mi, ben niye o ata bakıyorum, hem sahi bu at da nereden çıktı, neden ata bakıyoruz, başka hangi hayvan seçenekleri var, Ali’nin baktığı attan bize ne?…

Ama bu yeni nesil öyle değil anacım. Besmele çekip ödevin başına geçiyoruz, daha ilk cümle okunuyor, amanın vır vır vır vır, soruların ardı arkası kesilmiyor. O niye böyle dedi, bunu kime dedi, şunu nereden çıkardı… Başta çok kızıyordum, höyt okuyun geçin, çene etmeyi bırakın diyordum ama sandığımın aksine laf olsun torba dolsun diye konuşmuyorlarmış. Meğer bebeler eleştirel bakıyorlarmış metne. Bu devir eleştiri devriymiş, sorgulama devriymiş, merak devriymiş… Böyle yapmaları onlar için daha iyiymiş.

Ne yalan söyleyeyim, onlar için iyi olabilir de, benim için çok zor oluyor. Baş edemiyorum eleştirel okumayla. Ben de bu işi yapsa yapsa kim yapar dedim, hemen buldum: elbette Kurtlu Anadolu Kadını Secce Bacı! Bir onun çenesi yetişir bu bebelere. Kendisini ödeve kattım, aradan kaçtım. Birlikte eleştirel okusunlar bakalım. 😉

 

Talat anteni ilet.

Talat anteni annene ilet.

Annene anteni ilet.

Elli anteni ilet.

Elli anteni annene ilet.

Bebeler: “Talat’ın annesi anteni ne yapacak ki?”

SB: Ne biliim, nidecek? Hemi de elli dene! Tilefonu çekmiyor zaar. Yingesini, appasını, emmisinin qızını nii arayacak heral. Geçen qaynının düğünü varıdı, onun dedikodusunu yapacak. Yoksa elli antenilen niidilir?

 

İnal baban kel.

“Böyle demesi çok ayıp olmamış mı?”

Aruuu güm diye didiğine bak! Ayıp olmaz olur mu gadasını aldığım, olmuş tabi. Kel dinir mi goca adama? Baqıyıım hiç mi saçı yoh. Aboo cascavlak valla. Hele boşa dimemiş bebe.

 

 Al baba al.

Baba bana babet al.

Baba bana lila babet al.

Baba bana o babeti al.

Al baba al.

“Sürekli babasından bir şey istemesi hoş olmamış değil mi? Zorlatıp duruyor, al diye. Bu kadar söylenir mi hiç?”

Heç tabi. Dimiyor ki babacıııım paran var mıı, bir şey istesem alın mıı? Vira baba al, viiira baba al. Anca al dimeyi biliyolar. Napsın gariban adam şu devirde? Her şey pahalı qurban olduğum. Üüle dinir mi?

 

Talat ete nane at.

“Hiç naneli et olur mu ya?”

Aruuu içine etti gozelim etin. Allah affede. Nane olur mu hiç ete? Dölecik pişirsene kendi suyuynen. İçesine qaynat, suyuynan yi. Bi çinke kekik at çoh istiyorsan, nane ni?

 

Talat ite et at.

“Aa eti niye köpeğe atıyor?”

Olacaağı oydu tabi. Naneyi attı gözelim qurban etine, mındar itti eti. Dur dur bi tadına bahayım da öyle at ite. Aruu. Ni’itmişsin, itmem diyesice. At at, ite at da sevinsin bari gariban hayvan. Yincek yiri kalmamış bunun gaari.

 

Banu elli tane kutu kola al.

“Aaa kutu kola çok zararlı!”

Anoovvv, hemi de elli dene. Nidecek o kadar boyalı suyu? Mevlüt okutacak zaar. İçme yavrım içme şu zıkkımı diyeceene elli dene al da gel diyo. Faydalı bişii olsa istemez de, kara suya heves idiyor işte. Baqma quzum sen ona, baqma. Gel şerbet yaptım iç, didenin mis gibi pekmezinden.

 

Talat atlet al.

“Atleti ne yapacak Talat?”

Giyecek gadasını aldığım. Giysin tabi böğürleri üşür. Giy gadasını aldığım giy atleti, sen de giy. Atletsiz gezilmez. Yileğini de tak. Patiğin nirde, patiğin ördüğüm? Onu da giy. Bebeen neen olmaz sonra, giy giy. Ayaanı sıcak tut.

 

Beni otonla otobana ilet.

“Kimin otosuna binecek?”

Aboo! Ne biliim. Tanınmadık, bilinmedik kişinin arabasına binilmez üüle yavrım, Allah korusun. Hırlı mı çıqar, hırgız mı çıqar, Allah esirgeye. Gozünü seveyim, itme sakın üüle. Biri arabaya gel derse, hoooşt, anam belletti bana “Kimsenin arabasına binme didi” di!

 

Bilal ninene balo bileti al.

“Ninesi baloya mı gidecek?

Anüüü, goca avrat! Bakale heves ittiğine baloya maloya. Gari yaşın gaç? Evinde otur tesbiini çek. Nideceen balolarda? Tövbe estağfirullah.

 

Secce bacı ile bebeler eleştirel okuma yaparken bir köşede kıkır kıkır kıkırdıyorum. Ooo daha bunun Türkçe dersi metinleri var, kitapları var… Bu sene çok güleceğiz inşallah, hissediyorum.

😉

 

23 yorum

        1. olmamış Secce’cim.
          “ben var anlamamak problem ne” cümlesinin sonuna soru işareti koymamışsın.
          ayrıca İpek ag hanım “kiniyorum” demiş.
          yanlış.
          doğrusu “kınıyorum” olmalıydı.
          😀 😀 😀

    1. türkçe karşılığı olmayan bir sesi ifade etmek için kullandım ilknur. yazılarımda dil denetimi yapmazsanız sevinirim. şuraya iki eğlenmek için yazıyoruz, tadımızı kaçırmayalım.

          1. Noluyor yav burda SECCE KUZU yalnız değildir. Hepimiz SECCE’yiz hepimiz KUZU’yuz. ? İice kariştıriim ortalığı ???

  1. Çok güldüm ödev ancak bu kadar eğlenceli olabilirdi.Çocuklar da eğleniyor mu odev yaparken☺?

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.