Şimdi Bilsem ağlasın!

Geçen cuma günü Çatalca’da iki okul programım vardı. Saat sekiz buçukta evden çıkmam gereken program için beyinsiz beynim yine beni sabah dörtte uyandırdı. ? Tekrar uyutmadı da tabi. İşim bitip döndüğümde yürümeyi bırakıp sürünme pozisyonuna çoktan geçmiştim. Zor bela eve kendimi atıp ilk bulduğum yere devrildim. Normalde gündüz hiç uyuyamam ama, şimdi uyur muyum, uyumaz mıyım diye düşünürken aklıma gelen düşünceyle birlikte gözlerim cin gibi açıldı: “Bugün Bilsem açıklanacak!” ?

Ama tabi olay anını anlatmadan önce size her zaman olduğu gibi konunun tarihsel gelişim sürecini anlatmam lazım. ?

Bilsem ile çocuklarım ilkokul bire giderken tanıştım. Bir gün öğretmenden mesaj geldi. “Bilsem sınavları için başvurular başladı. Çocukları henüz çok tanımadığım için birinci sınıfta bu kararı velilere bırakıyorum. Çocuğunun özel yetenekli ya da üstün zekalı olduğunu düşünen varsa bana söylesin, aday göstereyim.”

Mesajın ardından çıt yok. Hımm dedim. Normal şartlarda böyle bir mesaj veli grubunda malumunuzdur ki şu şekilde karşılanmalıydı:

Öğretmen: “Bilsem sınavları için başvurular başladı. Çocukları henüz çok tanımadığım için birinci sınıfta bu kararı velilere bırakıyorum.
Çocuğunun özel yetenekli ya da üstün zekalı olduğunu düşünen varsa bana söylesin, aday göstereyim.”

Veli 1: “Hocam Bilsem başvuruları mı başladı?”

Veli 2: “Sze mi hbr vercz hocm?”

Veli 3: “Hocam ödev var mı?”

Veli 4: “Lütfen biraz özveride bulunalım, onlar hepimizin çocuuuu. Öğretmenimiz her şeye değeeeer.”

Ama işin ilginç yanı bu ya, öğretmenin mesajının ardından grupta çıt çıkmadı. Ben de daha yeni veliyim tabi safım, sandım ki kimse başvurmuyor. Meğer herkeşler koşmuş isim yazdırmış, ötekiler duymasın diye de oraya yazmamış asdkjhfjk. ?

Ben ikisi için de talep etmemiştim. Öyle ki uzun süre Obama’yı teyzeleri sanan bebelerimin halen göze batan üstün zekalarının ya da yeteneklerinin olduğunu düşünmüyordum. İkincisi içimdeki ebeveyn canavarının pörtlemesinden korkuyordum. Üçüncüsü, hem okula hem bilseme gitmek, amaaan günah bebelere. Ne zaman evde kalacak çocuk? (Bilsem’e giden çocuklar okuldan tamamen olamıyorsa bile belirli süreler kesinlikle muaf olmalı bence.)

Gerçi çocuklar benim gibi düşünmüyormuş. ?

Askdjhfjhg. Şu eğitim sistemi bir türlü kıymetini bilemedi çocuklarımın. ?

Velhasıl kelam, çocukların isimlerini yazdırmadım. O yıl sınıflarından kazanan da olmadı sanırım. Olsa veli grubuna bomba gibi düşerdi kesin. ?

Sonraki yıl yeni okula geçtiler. Bilsem yine gündemimizde yoktu. Okulda bir kadın vardı “Çocuuum bilgisayarda kod yazıyo, kod yazıyo. Öğretmen Bilsem’e aday gösterdi” diye hava atan. O zaman hatırladım öyle bir sınav olduğunu. Bizde bir hareketlilik olmadı.

Bu sene öğretmenleriyle bir görüşmemde lafı geçti. Çocukları aday gösterelim gibi bir şey dedi. Ben öyle bir yeteneklerinin olduğunu düşünmüyorum hocam, geçemezlerse üzülürler, gerek yok dedim.

Aradan zaman geçti, öğretmen bana mesaj atmış ki “Çocukların ismini yazıyorum” diye. Ay ne yalan söyleyeyim, heyecanlandım. Her ne kadar benim çocuklar bilgisayarda kod yazamasa da hesap makinesinde tersten LEBLEBİ yazabiliyorlar. Demek ki öğretmen benim göremediğim bir şeyi gördü, “Bilsem’e aday gösterdi!” Israrcı olmadım artık yazdırmasın diye hoca. Üstün çocuklarımın hakkını yemeyeyim. ?

Tabi hava atmak gibi olmasın diye öteki velilere söylemedim. Şimdi kıskanır, nazar mazar ederler kem gözlüler asdjfjg. ??

Çocuklar da duyunca çok heyecanlandı. Oğlan o gazla hemen yeni bir icat yaptı:

Buyurun karşınızda su saati. ?

Normalde yarım saatlik bir saat bu ama su debisini ayarlamak için deliğin ağzına koyduğu kuru fasulye suda kalınca şiştiği için deliği tıkamış. Asdkjhfjg. Olur böyle küçük mühendislik hataları. Kalanını Bilsem’de halledip patentini alırlar artık diye düşündüm. ?

Olacağı bu ya, sınav günü kız çok hastaydı, hastanede serum bağlanmıştı. Babası oğlanı aldı götürdü. Oğlan geldi ki yüzünde güller açıyor.

“Çok güzel geçti annecim sınavım” dedi. “Hiç yanlış yapmadım.”

Nereden biliyorsun?

“Yanlış yapınca üzerinde yazıyordu” dedi.

Vay bee! Gurur duydum. Anasının oğlu maşşallah. ?

“Sınav yerinde tanıdık biriyle karşılaştın mı?”

“Evet annecim, tüm okul oradaydı.”

Asdkjghfkg. Memleketin beyin takımı 150 mt. ilerimdeymiş de haberim yokmuş ayol. Yalnız kimse de çaktırmamış ha vay sinsiler asdkjhfjfkg.?

Neyse, sınav olalı gün sayıyoruz. Ha açıklandı ha açıklanacak. Mart demişlerdi, çok giren olmuş, meğer bedavaymış bu sene, o yüzden yığılmış millet, nisana kaldı değerlendirme. Bu arada kıza rapor alıp mazeret sınavına sokabilirmişim, sonradan öğrendim, üzüldüm. Bir üstünümüz eksik kalacak memlekette. ?

En nihayetinde 19 nisan günü sonuçlar açıklandı. Şimdi bu ara bilgilendirmeden sonra kaldığımız yerden hikâyemize devam ediyoruz:

“….Normalde gündüz hiç uyuyamam ama, şimdi uyur muyum, uyumaz mıyım diye düşünürken aklıma gelen düşünceyle birlikte gözlerim cin gibi açıldı: “Bugün Bilsem açıklanacak!”

Hemen oğlana haber verdim:

“Leeeeen koş, Bilsem!”

Yavrum nasıl heyecanlı geldi. Sisteme girdik ki o da ne! ?

DAT DAT DAAAAT!

KAZANAMADI. ?

İşte bunu hiç beklemiyorduk!?

HÜÜÜÜÜÜ!

Bebem ağlar, ben teselli peşinde.

HÜÜÜÜÜÜ!

“Ya boş ver ya! Alt tarafı bir sınav, kazansan ne kazanmasan ne!”

HÜÜÜÜÜÜ!

“Önemli olan sağlık yavrum, canın sağ olsun.”

HÜÜÜÜÜÜ!

“Bak kardeşin giremedi bile. Sen girdin, değişik bir tecrüben oldu. Sonucu önemli değil.”

“HÜÜÜÜÜÜ! BEN SALAK MIYIM ANNECİM?”

“NALAKASI VAR BEEE! Bak şu arkadaşın da kazanamamış, şu da kazanamamış. Onlar salak mı?”

“HÜÜÜÜÜÜ! Bence biraz salaklık var onlarda annecim.”

ASDJFHJGHF.

“Gel boş ver, üzme kendini. Hem kazansan daha zordu, nasıl gidip gelecektik okula.”

“Ne okulu?”

“Bilsem okulu.”

“O ne?”

“Ya işte okul. Kazansan hafta sonu oraya gitmen gerekiyordu.”

“Valla mı?”

“Valla. Sen ne sanıyordun ki?”

“Bilmem, para verecekler, tablet falan hediye edecekler sanıyordum. Okul olduğunu bilmiyordum.”

Asdkjfhjfh.

“En iyisi bir dondurma yeyip kendimize gelelim annecim.”

Oğlan kendine çabuk geldi de ben hâlâ gelemedim. Kaydırdı kesin üstün zekalı bebem, kesin kaydırdı. Yoksa nasıl giremez ya!?

Neyse dedim, önümüzdeki maçlara bakalım artık. Öncelikle şu su saatinin fasulye meselesini çözüp patentini alalım, NASA’ya başvuralım. Sonra da biraz Bilsem ağlasın. Hıh!?

22 yorum

  1. Ayyy ilahi… Benzer işler.. Ama bizimkiler kazanamadıklarını hiç iplemediler.. Evcilik oynamaya kaldıkları yerden devam ettiler ?

  2. Benzer şey geçen sene bizimde başımıza geldi sınava girdik sınıfın yarısıyla beraber (yarısı dediğime bakmayın 20 kişi) sadece benim kız kazandı bizde bir gurur bir hava? tabi bunun bide ikinci aşaması var orda çakıldık ? busene yine girmek istedi yapma kızım dedim zirvede bırakalım? havamız devam etsin dinletemedim bir soruyla kaldı hiç ses çıkarmıyoruz??

    1. ??? zaten bence önemli olanı ilk sınav.otekini takip eden yok.akillarda bilsemi kazanmış olarak kalıyorsun. ?

    2. herkesin bir yeteneği var elbet, rabbim size de keskin bir mizah yeteneği vermiş. biz de nasipleniyoruz ???

  3. Benim oğlan da kazanamadı. Oğlum belki biraz gayret etseydin diyecektim benimki hemen beni suçladı “sen beni girmeye zorlamasaydın ben şimdi kaybetmiş olmazdım” ? Aldın mı cevabı Melike ???

  4. Valla supersiniz ya.yazinizi evde sesli okudum.annem ve ben resmen yarıldım gülmekten.???

  5. Tarzınıza da tavrınıza da bayılıyorum! Biz hırslı velilerin pek olmadığı bir kıyıda yaşıyoruz. Büyük oğlumun öğretmeni, hırstan değil ama çocuklara imkan vermeyi önemsediğinden böyle şeyleri iyi takip ediyor. 1. sınıfta beni okula çağırıp “bilsem’i duydunuz mu?” dediğinde haberim oldu böyle bir şeyin varlığından. “Bu çocuk için özel bir eğitim iyi olabilir” dediğinde, oğlan yavaş diye, geri kalıyor zannetmiştim. Sınava ilk girdiğinde kazanamadı, “afferin sen sorualrın yarısını bilmişsin” dedim, çok sevindi gitti. İkinci sene, beklemediğim halde iki alandan birden kazandı, severek gidiyor. Herkesin özel yetenekleri olduğunu söylüyorum ona, resim yeteneğinin dışında iki gözünü de kırpabiliyor mesela (ben kırpamıyorum da), aynen sizinkiler gibi benim küçük oğlan da kulaklarını oynatabiliyor bu yetenek onu sevindirmeye yetti. O da bu sene 1. sınıfta, sınıftan 3 kişi bilsem sınavına girdi, hiçbiri kazanamadı ama olsun, 6 yaşında kalkıp sınavlara girdiler, soruların da bir kısmını yaptılar, daha ne 🙂

    1. Maşallah. Ben de iki gözümü kirpamiyorum. Benimkiler kırpıyor.kiz dilini de yuvarliyor. ? Keşke her çocuğa sağlanabilir bilsem gibi eğitim. Kim bilir neler var içlerinde…

  6. Bir bilsemli kız anası olarak az biraz bizim macerayı anlatayım.Benim bebe sessiz vur kafasına al önündekini masumiyetinde bir bebe anneannesi ile evde okumayı sokmuş Rüya Postacını ve devamını okuyor anaokul zamanı.Hatta Miçi lerin yaş grubunu soruyorum Secce ye 9-10 diyor,yaw bizim ki bildigin bebe çok da seviyor(kapasite ölçütüm Miçi yanee) neyse acaba 2.siniftan mı başlasa derken bir arkadaş Bilsemden bahsediyor, boş ver herkes okuma yazma öğrenirken sen Bilseme sokarsın diyor.Hic duymamışım ya Bilfen(hani kolej olan) o zannediyorum o kadar cahilim yani.Her neyse dediğini dinliyorum birinci sınıfta öğretmenimize böyle bir sınav varmış bizim kızda girsin istiyorum müsaadenizle vs diyorum.Bizim sessiz kız okuduğunu bile öğretmenine çaktırmamış, öğretmenimiz bana bunun özel bir sınav olduğunu benim çocuğumda öyle bir yetenek olmadığını söylüyor ?kem küm öhöm vs den sonra sınıfta kazanan iki kişiden biri hamdolsun.Diger kazanan öğrencinin annesini de öğretmenimiz girsin diye ikna etmiş ? demem o ki ummadığımız taş baş yarar.Faydası var olmasına da alternatifleride bulunmaz değil.

    1. Bu güzel başarı hikayesinin kıyısında köşesinde de olsa içinde bulunduğuma çok mutlu oldum. ♥️ Allah başarılarını daim etsin, sağlıkla sıhhatle büyütsün inşallah ♥️♥️♥️

  7. Süper yazı olmuş her zamanki gibi, benim ikizlerden kizimda resimden kazandı ikizi oğlum aynı puanla ama genel yetenek olunca olmadı . İkizini tebrik bile etmedi kızım bira, icerledi kardeşim beni sevmiyor mu diye ama sonra konuşup hallettik, veli grubuna bende hicbisey yazmadım bilerek ama 23 Nisan’da tebrikler diye gelen arkadaşları duyunca hoşuma da gitti yalan yok ? kızım sınıfta tek kazanan olunca o da garipsedi kardesimde aynı puanı aldı ama o resim sevmediği için gitmeyecek demiş canım ya kızlar hep duygusal ?

  8. Canım Selcen seni 12 yaşımdan beri tanıyorum bence sen üstün zekalısın oğlun ve kızında öyledir neyse aman nazar değmesin oland hayır var✌🏻 maşallah barekallah

  9. Sizin iyiymiş Selcen Hanım benim saftirik oğlan bir Sonraki hafta sınava girecek arkadaşına bak şu soru söyle dikkat et Renk soruyorlar Metin soruyorlar dikkatli oku diye tüyo vermiş o çocuk kazandı benim ki o soruları dikkatli okuyamadığından bir de benim saflığımdan kazanamadı Niye mi ah acımı deştiniz Resim alanından girerseniz 470 ile kazanılıyormuş Genel yetenek 510 Tüyo verilen çocuğun anası Resimden girdirmiş Sırf hava atmak için Mülaka göndermem Ta ilçeden ile gidilirmiymiş Tek maksat kazandı diye göze sokmak
    Benim oğlan 1 soru işe kaybetti Niye mi anası Ve oğlu olarak saftirikliğimizden Millet kaçın kurrası

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.