Cari hesap defteri

Geçen yaz bir süre Tonton Anneanne Tatil Köyü’ndeydik. Anneannemin bir arkadaşı geldi. Çoook zamandır görüşememişler. Eski bir arkadaş. Eski diyorsam epey eski yani. Teyze 92 yaşındaymış maşallah. Piri fani. Bizimki o kadar değil ama o da epey yıllanmış maşallah. 😀

İkisi bir oturdular, hasbihal ediyorlar. İşte şu nasıl diyor biri, öteki diyor ki o öldü. Şu napıyor diyor öbürü, bizimki diyor o da öldü. O öldü, bu öldü, hee o da öldü, kalan sağlar bizimdir şeklinde ilerliyor muhabbet…

Bir ara çay mı vereceğiz çerez mi bir şey, teyze dedi ki “ben Kurban karşılaması on gün oruç tutuyorum, teşekkür ederim almayayım.”

KADIN ORUÇMUŞ!

92 YAŞINDA!

KURBAN KARŞILAMASI TUTUYOR!

10 GÜN!

Hey maaşallahhhhhh dedik.

Anneannem dedi ki “Hacııııı ben de hep tutarıdım ya bu seneler depresyondayım, gari tutamıyorum, farzımı tutsam yiter.”

Kahkaha attım. Bu naader modernlik anneanne yaa. Milletin şekeri, tansiyonu olur da tutamaz, bizimki depresyondan. On sene önce depresyon desek eskiden depresyon mu vardı, şinciki modernler bir de depresyon çıkardı diye azar çekerdi. 😀

İşin şakası bir yana valla kendimden utandım ha. Yani elhamdülillah Ramazan’ı tutuyorum da zamanında tepe tepe kullandığım gebe, lohusa, emzikli kategorisinden kaza oruçları nicedir bekliyor. Çocuklar kocaman oldu. Birkaç kere başladım ama bitirmek ne mümkün.

Bu sene dedim artık böyle olmaz. Kazaları tutacağım anacım. Allah bitirmeyi nasip etsin inşallah. Pazartesi Perşembe kaza orucu tutuyorum. Böyle tutarsam birkaç seneye temizleyeceğim borç hanesini.

Geçen oğlan dedi ki annecim senin ne kadar oruç borcun var?

Dedim aylaaaaaaaaaaaaaaaar var aylaaaaaaaaaaaaaaaaaaar.

Oğlanın gözleri yerinden fırladı. “İyi de annecim” dedi, “Zaten oruç altı üstü yılda bir ay. Senin nasıl aylaaaaarca borcun oluyor. Tuttuklarını kumar masasında mı kaybettin? Borçlarına faiz mi bindirdin? Hesap defterine haciz mi getirttin? Ne yaptın?”

Dedim sormaaaaa sormaaaaaaaa… Harbi ne yaptım ben ya? Altı üstü 2 çocuk doğurdum, onu da eş zamanlı ama bir türlü borç batağından kurtulamıyorum.

“En iyisi annecim sen adak ada,” dedi. “Borçlarımı bitirirsem 1 ay oruç tutcam de. Daha kolay tutarsın.”

Kahkaha attım.

O kadar da değil küçük oğlan, dedim. Anneanneme çekmişim ben. Depresyondayım. Farzımı tutsam yiter.

2 yorum

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.