Tuvalet Eğitimi 2. Sezon, 2. Bölüm “Hela Adabı”

(Yasal Uyarı: Bu yazı kızımın deyişiyle “iggggrenç” oğlumun deyişiyle “diksinç” olaylar içermektedir. Midesi hassas şahsiyetler okumasın. Sonra “Ay midem bulandı, ay kustum, ay kaka kokusu burnuma geldi, ay Allah belanı versin,” gibi yorumlar istemem ona göre!)

Yine aynı cümleyle başlayayım da geleneğim bozulmasın: Aslında henüz tuvalet eğitimine başlamadım. Benimki yine sadece ön hazırlık. Hmm en son ne anlatmışım bakayım. Evet, evet, bebelere tuvalet eğitimine başlamadım ama verilen kaka alarmlarını değerlendirerek ıslak mendilden ve bezden kâr etme amacını taşımaya devam ediyorum. Bu uğurda bayan helacıbaşı olarak anılmayı bile göze aldım. Günlerce tuvalet başında oturdum. Tabi otururken de boş durmadım. E tabi boş duranı Allah sevmez. Ben de hela başındaki zamanımı değerlendirip, bebelerim için kaka kuralları koyup uygulamaya geçirdim. İşte bizim evin hela adabı:

* Gereksiz yere kaka alarmı verenler cezalandırılacaktır! O yüzden kakanın geldiğine emin olmadan, sırf sifona bir kez daha basmaya çalışmak ya da tuvaletin çeşmesiyle oynamak ya da ananın ilgisini çekmek ya da anneyi hela başında bekletip sinir etmek için ya da o veya bu sebeplerden dolayı “Annea kakam gaaaaalllldi,” diye bağırmak tehlikeli ve yasaktır.

* Kaka alarmı verildikten sonra üç dakika içinde klozete oturulacaktır. “Ayabamı sürüyüm de galiyim / Önce kankiri ayıcığımı ayağımda sallayım / Kaayu bitsin…” gibi bahanelerle klozete oturma işi geciktirilemez. Gecikmelerin vereceği zararlardan müessesemiz sorumlu değildir. (Değiştirmem valla altınızı, b.kunuzla gezersiniz!)

* Kaka yapmadan sifon çekmek yasaktır. (5 lt su var o sifonda yavrum, günah ama. Şar şar şar akıtıyorsunuz suyu, babanız su faturasını görünce bana kızıyor. Poponuzun faturasını da ananıza ödetmeyin bir zahmet.)

* Kakayı yapan sifonu çeker. Kardeşinin kakasına sifon çekeceğim diye hiç boşuna tepinmeyin. Ola ki kardeşiniz de sizin kakanız için sifona basmışsa hiç boşuna yırtınmayın! (Dolsun sifon, bir de sen çek yavrum, ne kıymetli kakan varmış aaaa)

* Komşudan sifon sesi gelince “Sifona ben basacaktııııımm,” diye ağlamak yasaktır! (Komşu kendi sifonunu çekiyor, bizimle bir alakası yok. Hayır, onun sifonu bizim kakayı götürmez. Boşuna ağlama. Bak burada duruyor yavrucum senin kakan. Uzatmaaaaaa!)

* Kanalizasyonun bütün yolları anneanneye çıkar. Sifon suyuna katılan kakalar, anneanneye gider. Bu konuda bir şüphe yoktur. (Her seferinde anneanneyi arayıp “Kaka sana galdi mi?” diye sormaya gerek yoktur. İadeli taahhütlü gönderiyoruz kakaları, merak etmeyin.)

* Kaka alarmı verildiği sırada klozet meşgulse kaka alarmı veren şahsiyet lazımlığa oturacaktır. “Hayır, ben klozete oturacamm” diye kavga çıkarmak gereksiz huzursuzluktan başka bir işe yaramaz. Klozette kucak kucağa oturulmaz.

* Klozette oturan kardeşi tuvaletin içine ittirmek tehlikeli ve yasaktır.

* Lazımlık şapka değildir, boş da olsa kafaya takılmaz.

* Lazımlık gezici klozet değildir, bilakis banyonun zimmetli malıdır. Oradan çıkartılamaz.

* Elde lazımlıkla içeri kaçanlar tespit edilmeleri halinde anne cırlamasıyla cezalandırılacaklardır.

*Tuvalet sonrası verilen özel popo hizmeti, poponun suyla itinayla yıkanmasını ve kurulanmasını kapsar. Hizmetimiz kapsamında popo cilası, yağlanması, öpülmesi yoktur. (Büyüdünüz artık sıpalar, hâlâ popo öptürmek de neymiş?)

* Kakayı yaptıktan sonra söyleyenler özel popo hizmetinden yararlanamayacaktır. Lütfen ısrar etmeyiniz!

* Tuvalet çeşmesi hayrat değildir, kamu malı hiç değildir. Şar şar akıtılmaz. (Baba ödüyor o paraları, boğazınızdan kesiliyor, haberiniz olsun.)

* Beze yapılan kaka için klozet seremonisi düzenlenmeyecektir. Seremoni yalnızca tuvalete isabet eden kakalar içindir.

* Kakayı annenin gözünün içine baka baka bezine yapanların, ziyan olan bez miktarı hesaplanıp ileride verilecek harçlıklardan kesilecektir. (Şimdiden iki yıllık harçlığınız gitti, haberiniz olsun.)

* Lütfen kaka yaptığınızı komşulara duyurmayın. Tuvalette mümkün olduğunca sessiz konuşup “Aaa kakam şap diye düştü, kocaman kocaman kakalar yapıyorum, annea gal, sen de kaka yap” gibi muhabbetlerin aile meclisinde değerlendirilmesi yeterlidir.

* Tuvaletten sonra el yıkarken donunuza kadar ıslanmaya gerek yoktur. Eller yıkansa yeter.

Evet gelelim bir de sonuca…. Ben bu kuralları belirledim, yazdım, nah tam klozetin karşısına yapıştırdım. E asker kızıyım, tertibi düzeni severim, işimi şansa bırakmam. Bekliyorum ki kuralları iyice sindirecekler, her geçen gün kakayı tuvalete denk getirmeye daha çok alışacaklar. Bir süre sonra da çişlerini söyleyecekler. Ben de gururla tuvalet eğitimine başlayıp, iki gün içinde bebeleri temizleyip feysbukta, tivitırda hava atacağım. Nerdeeee! Vallahi kurallar ters tepti, bebeler kakalarını bile söylemeyi bıraktı! Şoklardayım! Artık yapınca bile söylemiyor hıyarlar. Koklaya koklaya ben tespit ediyorum merkez üssünü. Ne ettim de böyle oldu bu bebeler? Tuvalet eğitiminin yaşını mı kaçırdık? Yaz sezonu kapandı diye mi bıraktılar eğitimi acaba? Bu işi mevsimlik mi sanıyorlar? Yoksa…. yoksa… yoksa… Üstlerine çok mu gittim ha?

 

29 yorum

    1. ipeeeeeeek ödüllendirme yes, nasıl unuttum ben bunu. sifon çekmek yetmiyor, kaka yapan popoya sticker yapıştırmak lazım! deneyeceğim bacım, danke

  1. aaa kaka kokusu burnuma geldi. ıııhhh 🙂
    secce şaka bir yana ya benimkiler de önce yapınca kaka diyolardı sonra kak deyip yapmaya başladılar. ben de deneyeyim bakalım nolcak dedim. birkaç kere tuvalete yaptılar şimdi arada yanlış alarmlar harici kaka deyen yok ve aynı şekilde yaptıktan sonra bile söylemiyolar. bir kaç kez kızdım kakasını yapmayan tuvaletin etrafını karıştırırken acaba ondan mı etkilendiler. bi sinirim bozuktu üstüne yazın geldi… ne hayırlı başım varmış.

    1. ay nedir bu yaa. ben yanlış alarma hiç kızmadım ama yüzümün morarmasını, kafamdaki dumanı saklayamamış olabilirim, doğrudur

      1. ben de yanlış alarma kızmadım aksine afferinler öpmeler yaptım. sadece kardeşi kaka yaparken çöpü elleyene etrafı talan edene kızdım 🙂 ah allahımmm

  2. Bir sitede, başınız ağrımadan tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız 2.5 yaşı bekleyin diye okumuştum. Biraz da işime geldiğinden bekledim bekledim ve mutlu son… tam 31 aylıkken kendi kendine hem çişini hem kakasını söylemeye başladı. Hem de 1 günde hem de altında bez olmasına rağmen. Altında bez olduğu için oraya buraya işemesi, kirletmesi olmaması en güzel yanı oldu. Bence çocuklarınıza bırakın. Doğru zamanı onlar belirleyecektir:) Kolaylıklar diliyorum.

  3. benimki de aynı durumda,söleyen çocuk şimdi çiş deyip tuvalete gittiğimizde anne bırt diyo bitti diyo günde yalnızca bir kez,bende düşündüm nerde yanlış yaptım diye üfff,bende yıldız takcam galiba popoya

    1. bunu araştırmak lazım gülbahar. hepsi aynı durumda. demek biz tam olarak yanlış değiliz. hadi bakalım orayı burayı okuyalım. birşey bulan diğerlerine haber versin.

  4. Kakayi yapan sifonu ceker, Ozel popo hizmeti bayildimmmm,dagildim gulmekten:)))) Pokidi isinin birgun bu kadar keyfimi yerine getirecegini hiiic dusunmezdim:)))

  5. ellerine sağlık Selcen cene güzel, cene güzel olmuş:)
    hahaha komşudan sifon sesi gelince ağlıyorlar mı :))))
    bizimki daha fena afedersin komşu yellense duyuluyor.Geçen gün tuvaletteyiz ses duyuldu..
    Kim pırt yaptı dedi Duru, bende aşağıdan komşudan geliyor kızım komşu pırt yaptı dedim bağıra bağıra duymuştur inşaaalllaahh..(hatırlayınız aşşağı ki komşuyla problemliyiz de)

    1. ne oldu o komşu ilişkisinin sonu? en son polise mi ne şikayet edecektin. gelişme oldu mu?

      1. araya bayram girdi polise dilekçe verdim canım..aradım ilk önce emniyeti dilekçenizi verin hakkında soruşturma başlatılsın kapıya gelmeye duvara vurmaya hakkı yok dedi..ben de verdm dilekçeyi..ama korkuyorum Türkiye de yaşıyoruz sonuçta beni içeri tıkıp sonra da aaa yanlış oldu demesinler :)))

  6. Komşudan sifon sesi duyunca ağlayan bebelerini popolarından öpücem şimdi:)
    Kaka işi çok pis iş Secce ya, tuvalete isabet ettiler mi iyi hoş da, artık kakası bitmeden yerinden kalkıp sen yetişemeden bir yere süretn popo görmek istemiyorum. Çocuk kaka deyince başında oturup ne zaman keyfi bitti daha yok derse o ana kadar bekliyorum. Bacaklarım tutuluyor ya, ne varsa healda orada oturmayı bi marifet sanıyor. Kaka olayını kızım söylüyor 20. ayda alıştı şükür de, çiş için hala bezle geziyor. ‘aman nasıl alıştıramıyorsun 2 günlük iş’ diyen anaların analarını….. töbe töbe, alışmıyo işte, söylemiyo çişini, biz napalım. dimi ama

  7. yaa bende kızımı alıştıramadım wc ye…senikilerle aynı yaşta…bi de etraftan geç kalmışln muhabbeti iyice canımı sıkıyo, şimdi kızmetse 6 ay sonra kerdeş gelecek kızıma….bilmiyorum…bazen kendisi söylüyo wv ye götürüyorum 10 dk nın sonunda yapıyo ama haftada bir kere wc ye yapcam anne diye geliyo yanıma:((((

  8. analık zor zanaat:) okurken kahkaha atmamak için zor tuttum kendimi 🙂
    bak sen yine iyisin ya üçüz olsaydı.. şaka şaka!! 🙂

  9. Ay al senden bi tane, 3 sene arayla: ben! Koptum bu tuvalet eğitimi dizisine ve tek tek hepsini okuyorum. Burda (Münih) kimse 3 yaşından önce başlamadığı için ve ona da daha 1 sene olduğu için ben de dert etmiyorum ama önümüz yazken bi denesem mi diyorum, bilgilenmeye başlayayım en azından diyorum, bakalım sonuç ne olacak.. Ama şu “kocaman kocaman kakalar yapıyoruuuum, anneaa sen de kaka yap” diye bağırmalar gözümün önüne gelince sesli güldüm valla ne yalan söyleyeyim.. Okumaya devam seriyi, bakalım nasıl çözmüşsün bu durumu 😀

    1. bu dosya yazacağım iki yıldır! hela dosyası. ha bakalım inşallah sen başına geçmeden

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.