Tuvalet Eğitimi 5. Sezon 1. Bölüm “Çiş Kampı”

(Yasal Uyarı: Bu yazı kızımın deyişiyle “iggggrenç” oğlumun deyişiyle “diksinç” olaylar içermektedir. Midesi hassas şahsiyetler okumasın. Sonra “Ay midem bulandı, ay kustum, ay kaka kokusu burnuma geldi, ay Allah belanı versin,” gibi yorumlar istemem ona göre!)

Ekrana erken veda etmek zorunda kaldığım 4. sezondan sonra hemen hemen beş ay geçmiş. Bu süre zarfında boş durmadım bir yandan “Lan nasıl öğreteceğim ben bu işi” diye tırnaklarımı kemirdim, öte yandan da bebelere her fırsatta subliminal mesaj yolladım. Aklıma geldikçe “çiş yapmak” fiilini bildiğim tüm zamanlara ve kiplere göre çektim. Sonra onunla yetinmedim sağdan soldan örnekler buldum gösterdim: “Ay bilmem kim büyümüş abi olmuş, çişini tuvalete yapıyor.” / “Ooo bilmem kim abla olmuş, artık annesi bez takmıyor.” falan filan. Tabi bu süre zarfında evire çevire kaka kitabını da okuduk. Sonuç: beş ay içinde bebeler Pepee’ye pipi, Pocoyo’ya da popo demeye başladılar. En son Sünger Bob’un da adı Sünger Bok olunca, anladım ki bebelerin bilinç altlarının içine iyice etmişim, artık tuvalet eğitimine geçmek için hazırlar!

Tabi ilkinden dilim yandığı için tek başıma bu süreci başlatamadım. Sağ olsun anam geldi. Pazartesi tüm halıları süpürüp kaldırdım. Salı valide hanım bu kutlu görev için teşrif buyurdular. Törenle bebelerin kıçını açarak çiş kampına aldık. Evde olağanüstü hal ilan edildi, hak ve özgürlükler kısıtlandı. Addaa maddaa işleri rafa kalktı. Sıvı tüketimi azaltıldı. Ev hapsi başladı. Bu arada bebeler her yarım saatte bir tuvalete tutuldu. Şu an üzerinden tam bir buçuk gün geçti. Son durum şudur:

Mekki her ne kadar “Ama anneaaaa bezimizi açarsan biz altımıza işeriz. Bilemeyiz, daha çok küçüğüz,” dese de maşallah bu işi kıvırdı gibi. Hatta daha önceki sezonların fiyaskosunu yazmamış olsaydım, “Aaaa üstün zekalı yavrum benim, anasına çekmiş, zırt diye iki günde öğrendi,” diye hava atıp gezebilirdim. Tabi kaza olmadı mı? E oldu. Dün bir ya da iki kez. Bugün daha iyiydi. Beş ay önce dibi delinmiş gibi adım başı işeyen bebe gitti, “Anneaaaa tuvalete şar şar işiyorum baaaak, çatır çatır da kaka yapıyorum, ben büyümüşüm,” diyen bebe geldi. Son olarak da az önce çişinin geldiğini söyleyerek şu gariban annesini mutluluktan ağlattı. (Maşallah diyoruz, popomuzu kaşıyoruz.) Havai fişekler için erken mi bilmiyorum ama gece İstanbul semalarının aydınlandığını görürseniz büyük ihtimalle bizim evdeki kutlamadan geliyordur.

Gelgelelim bıliş oğlana. Oğlan, yine oğlanlığını yaptı, dünden beri sulamadığı yer kalmadı. Şırıl şırıl işeyip geziyor kerata. Bırak çişini söylemeyi, çişini yaptığını bile söylemiyor. Bir ya da iki kez tuvalete isabet ettirebildik. Onun dışında her adım başı çiş oldu. Üstelik anneannesinin üzerine bile işedi. “Ama Ahmeeet sen niye benim üzerime işedin?” diyen anneanneye de “Ama anneanneciiim ben çişi çok seviyom,” diyerek kendini savundu. Dünden beri annem elinde temizlik bezi, sidik damlalarının dağılımını inceleyerek tam bir uzman edasıyla çiş mahalline ulaşıp durum değerlendirmesi yapıyor. Bir kere ulaşamadığımız bir çiş mahalli oldu. Aradık, aradık, nerede olduğunu bulamadık. Tam destek ekip isteyecektik ki oğlan üzerinde çorabıyla patinaj yaparak yeri bize gösterdi. Her seferinde işeyip üstünde zıplamaya çalışması da cabası. İç yüzeyi çişi emip ıslaklık hissettirmediği için ben alıştırma donu giydirmeme taraftarıydım. Ama baktık olacak gibi değil, pijamalarının üzerinden don giydirdik. Ama don da oğlanı korumaya yetmedi. Dün en son acaba bebeye 2,5 lt pet şişe dayasak işeyip gezse mi diye düşünmeye başladık. Gidişata göre bu yolu da deneyebiliriz. Şimdilik konuşmak için erken.

Dünden beri kaç posta çamaşır yıkandı onu da bilmiyorum. Oğlanın altına takacak bir şey kalmadı. Allah’tan kurutma makinası var da çamaşır işini en kolay şekilde atlattık.

Şimdilik bizden haberler bu kadar. İyi haberlerle ikinci bölümde görüşmek dileğiyle. Umuyorum ki bu sezon final sezonu olacak.

çiş kampı hatırası

 

21 yorum

  1. Süpersin yine Secce 🙂 İşyerinde işi gücü bıraktım yanıma da çerezimi aldım heycanla okudum :)Hadi gözünüz aydın senin ve mekkinin darısıda bıliş oğlana

  2. İnşallah bir an önce alışırlar bizde pazertesi başladık aynı durumdayız geceyi nasıl yapıyosun ben her saat başı kalkıp tuvalete götürmekten helak oldum ya.

  3. Secce ben de bir haftadır küçük oğlana çiş öğreticem güya.. Sabah kuru uyandı, çiş varmı dedim yok dedi, 3 dakka sonra koltuğa işedi.. Oğlum tuvalete yapıcaktık ya çişimiiz dedim, ne dedi beğenirsin : “hıııııı öylemiiiiii tuvalete mi yapıcazzzz ?” Sanarsın ki tuvalete çiş yapılacağını ilk kez o anda duymuş sıpa.. Numara çekiyo bana 3 yaşındaki yer cücesi ya….

  4. oyyy süper anlatmışsın ben de bir ay sonra o anlattığın kervana katılıcam inşallah gazamız mübarek olsun allah allah illallah :))

  5. gece henüz bağlıyorum hatice. gündüz uykusunda bağlamadım. ikisi de kuru kalktı ama gece için biraz bekleyeceğim

    1. Seccecim, benim de 3 yaşında ikiz kızlarım var. Bu tuvalet olayını geçen yaz halletmiş biri olarak sana tavsiyem gündüz bezi çıkarttığın an gece de çıkart.babamız bir kızımı öyle yaptı (geceleri onlar birlikte uyuyorlar) ve kızım çok kolay alıştı.ben de uyuduğum diğer kızıma geceleri bez bağladım uykumu uyuyum diye. Sonuçta ben çok sıkıntı çektim. Geceleri çişe alıştırmaya karar verdiğimde artık çok geçti. Gecede bir kez çiş yapan kızım yatağa 6 kez yaptı. 2 ay böyle yaşadım sonunda pes ettim. 2 ay mola verdim ve tekrar uğraştım. Gece ve gündüze aynı anda alıştır derim ben sana :)) Ha bir de Damla kızıma bir keresinde koltuğa çiş yaptı diye sert çıktım bir sabah acısını öyle bir çıkarttı ki benden. Sakın çiş yaptıklarında kızma,niye yaptın deme. Önemli değil yavrum de, bir dahaki e tuvalete yaparız sen üzülme de 🙂 biz gece çiş yaptığında bile çocuk üstü değiştirilirsen bunalıma giriyor diye yavrum yanlışlıkla üstüne su döktüm o yüzden değiştiriyorum diyorduk. O zaman bile biliyorlardı çiş yaptıklarını ve üzülüyorlardı korkma canım kolay geçecek bu dönem

    2. Ben halıları da kaldırmadım çocuk çiş yaptığında da hemen koşup değiştirme bekle 30 saniye 1 dakika öyle bir rahatsız oluyorlar ki bir daha yapmayalım diye akıllarına yazıyorlar. Ben cicili mini kittyli kilotlar almıştım ve direk kilota geçtim o kilotları giyince herkese gösterdik bir tüpçüye göstermemişizdir herhalde. Bütün sülalenin kilotlarına baktık bunların çok faydası oldu baaaak bizim kilotumuz var hem de mini kittyli, seninkinde var mı? Baaaak bu mooy seninki ne yenk? Şeklinde 🙂 Allah kolaylık versin ben senin o gizli takipçilerindenim okumadığım yazın yok tebrik ediyorum seni Seccecim :))

  6. Ay alemsin Secce kahkahalarla güldüm ya, aklına, klavyene sağlık… Popomu da kaşıdım bu arada 🙂

  7. Allah kolaylık versin,bende 3 gündür 3 yaşındaki oğluma Wc eğitimi veriyorum,kendisi hiç söylemiyor,sık sık soruyorum,yoksa oturduğu yerde saliveriyor gitsin.;) bide ” aaaa unuttum,tuvalete yapcaktim “diyor.

  8. Kucuk oglumu gecen yaz tuvalete alistirdim . Ama sadece cisini yapiyordu. Kakasini sabah uyanip beze yapip , gece yatana kadar bezsiz ve kazasiz geciriyorduk.Ama kakasini beze yapmasi canimi sikiyordu.Bir kac ay once esimin bir ay yoklugunu firsat bilip ( esim cocugu rahat birak ne zaman isterse kakasini o zaman tuvalete yapar !! diyordu fakat kakali popoyu ben temizledigimden pek kaale almadim :p ) gece bez takmadan yatirdim.Yatagi yorgani sar sar suladi sipa .Ama gece cise kaldirip cis yaptirmayada alistirmak istemiyordum. Sonuc olarak cise kaldirmazsam her gece yatak yorgan zibil gibi islandigindan , geceleri cise kaldirmaya basladim. Dort gun gectigi halde kakasini tuttu.En sonunda dayanamayip kakasini tuvalete yapti.Amanin o ne mutluluk oyle :))))))

    Bu isi erkek cocuklari daha gec kavriyor bana gore der , bu boktan yoruma noktayi koyarim :p

  9. kızım Ceren eylülde 3 yaşına girecek,tam bir aydır tuvalet eğitimi işindeyiz:)ama öncesinde sürekli oturak ziyaretleri ,psikolojik hazırlıklar yapmıştım.Cumartesi çalışmadığımdan o gün başlayalım dedim anneme…cumartesi ,pazar sürekli yer sildik,peş koşturduk ama çoğunlukla başarısız olduk.Pazartesi işe gelirken kaygılıydım bakalım annem ne yapacak nasıl dayanacak diye…sonra duyduğum haberle şoka girdim,herşey yolundaydı.bir aydır arada ufak tefek kazalar olsa da oyuna dalıp ,dilimi ısırayım herşey yolunda.dışarda bile çişini söyleyip tuvalete yaptı.Gece henüz bağlıyorum ama her sabah kuru kalkıyor,sanırım 10 gün sonra onu da açacağım.Bekledim bekledim muradıma erdim diyorum,darısı sizin başınıza:)

  10. ya selcen bu bebelerin ıslanması gerekiyor diye biliyorum. alıştırma kilotları kuru tutmaya devam ediyor ve bebe altına kaçırmaktan rahatsızlık duymuyor ama üstü başı ıslanınca dur lan böyle olmuyor deyip çişini tuvalete yapması gerektiğini anlıyor. kırk kere söylersin anlamaz ama iki gün her seferinde ıslanır rahatsız olursa aklına yatar. biz de gündüzleri hallettik ama geceleri hala firelerimiz oluyor onu çözemedim henüz 5-6 biberon süt içiyor gece yarım saatte bir kalıp çie tutmam lazım heralde :)) biz de şu anda çiş kapıya dayanınca söylüyor genelde koşa koşa yetişebiliyoruz. ama bazen de kaçıyor. sanırım bir ay falan oldu bezi atalı. bence ilk 3 günkü felaketten sonra şu an baya iyi durumdayız diyebilirim. bir de dışarı niye çıkmıyosunuz ki bizimki şu an sadece evde kaçırıyor kaçırırsa çünkü evde işemekten çekinmiyor sanırım. ama dışarda çok iyi tutuyor, daha ciddiye alıyor bu çiş işini. o yüzden ben dışarı çıkarıyorum gündüzleri rahat edeyim diye :))

  11. benim oğlum bu yaz 2 yaşına girecek, sizce denemelimiyim? hiçbir belirti vermiyor, altına yapınca rahatsız falan da olmuyor, henüz ifade etmiyor bu meseleyi..bu yaz öğrense aslında çok sevinicem çünkü kreşe gidecek bu sene..

  12. benimde kızım 2.5 yaşında tuvalet egitimimizin üstünden bir ay geçti ilk iki gün iyiydik çişimizi kakamızı hep lazımlığa yaptık ama sonrasında ben tuvaletin varmı diye oturttuyordum o yok deyip kalkıp anne cişim var diyerekden altına yapıyordu önce akşam bez taktım ikinci gün acaba ondanmı diyerek bezi çıkarttım geceleri kaldırmaya çalıştım uyandıramadım uyandırdım bidaha uyutamadım sürekli “anne çişim var” “kızım tut çişini” diyerekten geçti günler yani aklımdan çok geçti tekrar bezi geri bağlamak. Eve kapanmış hiç dışarı çıkmıyorduk baktım olmuyor attım kendimi sokaga dışarda ne kadar kalırsak kalalım kızımın hiç tuvaleti gelmedi ama eve adımımızı atınca hop koyverdik. Böylece bir haftamız geçti finali bir arkadaşta yaptık arada tuvalete gidiyorduk ama orda hep altına yaptı ben tuvalete tuttukca arkadaşın kızı heveslendi benim kız havaya girdi ama belirti yok. Ertesi günü kalktık “anne çişim var” “kızım tut çişini” “anne işte başardım ” hiç altımıza kaçırmadan tuvaletimizi yaptık elh ogünden beri sıkıntımız yok. Geceleri bez bağlıyorum ama o herşeyin farkında sabah kuru uyanıp tuvalete yapıyor. Aslında arkadaşlarımın çoğu çocuk kendini ne zaman hazır hissederse o zaman tuvaletini ögrenir diyordu sanırım öyle oluyor. Bu süreçte annenin sabrıda önemli Allah sabır versin 🙂

  13. kolay gelsin secce, benim oğlan da 3 yaşında erkek çocukları mutlaka sorun çıkartıyor şubat ayında başladığımız tuvalet eğitimi hala dört dörtlük tamamlanamadı, her seferinde farklı bir şekilde fire veriyoruz sadece her gün çamaşır yıkama faslını 3 günde bire düşürdük bazı günler hiç söylemeyip hep altına yaptığı bile oluyor nasıl bir inatsa, evden her çıkışımızda 3 kat yedek giysiyle çıkıyoruz hiç yapmadığı gün de oluyor hepsini batırıp çişli donla dönmek zorunda kaldığı da. alıştırma kilotlarını kullan bence, en azından paçalardan akacak olanı azaltır, onlar kuru tutmuyor çocuğu, içi havlu olduğundan dışarı taşan miktarı azaltıyor. erkeklerin herşeyi kızdan zor anasını satayım, kadın milleti olarak hayatın her anında bir adım öndeyiz neden hakir görmeye çalışırlar anlamadım gitti.

  14. kahkahalarla güldüm ama inanırmısınız aynı zamanda da ağladım kendimden çok şey buldum yaklaşık altı ay (toplamda 1 ay fire vermiş olabiliriz) oğluma çişini öğretmeye çalıştım 2 yaşına gireli 2 ay olmuştu şimdi 2,5 yaşında artık ramazanda sinir sistemim ve bedenim kaldırmayacağı için bez taktım bende çok yıprandım çocuğumuda çok yıprattım ama bıraktım artık 3 yaşında olur 3,5 yaşında olur o zaman bir daha deneyeceğim umarım siz hemencecik başarırsınız ben başaramdım

  15. Seccecim benim oğlanda 2,5 yaşında tuvalete oturttuğumda pipim tuvalete düşücek diye yapmıyo lazımlığa götürene kadar salıyo.gece altına bez bağlıyorum kuru kalkıyo.bez çıkarıyorum allaaah her yer sırılsıklam.bazen arabada bile çiş yapıyo.dışarıya birsürü kıyafetle çıkıyorum fakat bazen herşey çişli dönebiliyorum.gündüzleri bazen yetiştirebiliyoruz ama bazende salıyo.bi gün çok sinirlendim yapıştırsım poposuna bitane çocuk bana ne dese iyi anne ama ben kakayı tuvalete yapmaya korkuyorum, pipi sonra suya düşücek dedi .aradan zaman geçince çişi gündüz ve gecede hallettik sıra kakada

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.