NEREDE BU SINIFIN ANASI!!! – İyi bir sınıf anasının özellikleri

Ay elhamdülillah çocuklarım büyüdü, helabaşı muhabbetini bırakıp eğitim yazıları yazarak geleceğe ışık tutmaya başladım. 😉 Bugün önümüzdeki yıllarda aramızdan sınıf anaları çıkmak isteyebilir diye sizlere iyi bir sınıf anasının özelliklerini anlatayım dedim. Sizden bekleneni bilin de bodoslama dalmayın. 😉

İyi bir sınıf anasının sınıftan başka işi gücü olmamalı. Hatta tercihen öğretmen gibi tam mesaili olarak çalışmalı. Evet, evet, en iyisi örgüsünü alıp sınıfa yerleşmeli. Çünkü sınıf anası demek sınıfın zimmeti malı demek, sınıfta olmadığını sezen bir veli her an “NEREDE BU SINIFIN ANASI!” rezaleti çıkarabilir.

İyi bir sınıf anası aşırı sorumluluk sahibi olmalı. Hiç bir iş için “Ay bu iş benim işim değil ki” dememeli. Hatta en iyisi okula giderken örgüsünün yanında temizlik kovası ve toz bezi taşımalı. Çünkü her an “NE BU SINIFIN HALİ, YERLER LEŞ GİBİ, SIRALARIN ÜSTÜ BİR KARIŞ TOZ, NEREDE BU SINIFIN ANASI!” sitemiyle karşılaşabilir.

İyi bir sınıf anası mutfakta da iyi olmalı. O kadar çocuğa analık yapacak, kolay mı? Yerli malı yurdun malı, öğretmenler günü gibi organizasyonlar da en ağır işi almalı. Yok öyle beton köfte yapıp millete yutturmak. Gerekince pastayı da yapmalı, yaprağı da sarmalı. Ayrıca bütün organizasyonu yapmalı, servis malzemeleri, masa örtüleri, peçeteler…. her şeyi de bizzat kendisi hazırlayacak kadar misafir ağırlama ritüeline hakim olmalı.

İyi bir sınıf anası kendini savunabilmek için en azından orta derecede aikido, judo ya da tekvando bilmeli. Özellikle para toplama, öğretmene alınacak hediyeyi kararlaştırma, pasta börek dağılımı yapma gibi süreçlerde savunma sporu bilgisinin yanında taş gibi sinirlere de sahip olmalı.

İyi bir sınıf anasının çenesi de iyi laf yapmalı. Aynı şeyi yüz bin kez tekrar etme hususunda kimse eline su dökememeli. Yılmadan ve usanmadan dediğini tekrar tekrar söyleyebilmeli.

İyi bir sınıf anasının telefonu gece gündüz açık olmalı, şarjı da hiç bitmemeli. Yedek bataryası mutlaka olmalı. Hatta mümkünse iki hat birden kullanıp bir de sekreter tutarak “ARADIK ULAŞAMADIK, NEREDE BU SINIFIN ANASI?” sendromunu önlemeli.

İyi bir sınıf anası özellikle özel günlerde çocukların hepsiyle tek tek ilgilenmeli, fotoğraflarda hepsinin çıkmasına, atletlerinin sarkmamış olmasına, donlarının fotoda çıkmamasına, hepsinin kameraya bakmasına, aynı zamanda çiiiizzzz diyerek sırıtmalarına özen göstermeli.

İyi bir sınıf anasının kulağı delik olmalı, veliler arası dönen dedikodulara ucundan bucağından ulaşmalı ama ağzı da sıkı olmalı ha. Gerçi ne olursa olsun, öğretmen, yönetim ne duyarsa duysun “SINIF ANASI YETİŞTİRMİŞTİR” etiketinden hayatta kurtulamaz ama yine de o çenesini tutmalı.

İyi bir sınıf anası ödevleri özenle takip etmeli, velileri ödevler konusunda bilgilendirmeli. Evet, ödev takibi öğrencinin değil sınıf anasının görevidir. Ertesi gün öğrenci ödevsiz giderse bu sınıf anasının suçudur. Çünkü veliye ödevi haber vermemiştir.

İyi bir sınıf anası atraksiyonu sevmeli, sürekli yeni işler çıkarmalı. “Gezi düzenleyelim!” / “Pikniğe gidelim!” / “Veliler sıraya girelim sınıfı temizleyelim!” / “Kahvaltı buluşmaları yapalım!” / “Öğretmene sürpriz yapalım!”

İyi bir sınıf anasının iyi de muhasebe bilgisi olmalı. Okulun istediği para, sınıfa toplanan para, öğretmene hediye parası ayrı ayrı takip edilmeli; fotokopi kağıdı, tuvalet kağıdı getirme sıraları asla birbirine karıştırılmamalıdır.

Yani kısacası bir atasözüyle konuyu pekiştirecek olursak ‘paran varsa kefil ol, işin yoksa sınıf anası ol’ diyebiliriz. 😉

(Şimdi biliyorum hemen atlayacaksınız “Kız Secce Kuzu, sınıf analığını neden bıraktın, gururumuzdun!” diye. İşin aslı arkadaşlar, bana sadece nazar oldu. 😉 Yoksa ben sınıf analığı için biçilmiş kaftandım. 😉 )

Yayım tarihi
eğitim olarak sınıflandırılmış

8 yorum

  1. ?? Keyifle okudum Secce? Bir sınıf anası olarak keşke daha önce yazsaydın bacım, kabul etmezdim,eksiği var fazlası yok yazdıklarının?
    Geçen gün velinin biriyle konuşuyoruz, iş görüşmesine gittiğimi duymuş?analık ne olacak dedi, başlarsam yapamam ki bırakırım dedim. Aaa niye kabul ettin analığı olur mu öyle şey dedi? Maaş verirseniz devam edebilirim belki dedim . Çattık demiştir? Sınıf anası tapulu malları sanki??

    1. 🙂 tapulu malı da geçtim direk hizmetli sınıfı. sınıfa masa örtüsü alınıyormuş niye bizim haberimiz olmuyordan tut da fotoda arkada ceketler çıkmış, lütfen biraz özenli resim çekine kadar…

  2. Yine harikasin Secce bayildim… benim kizlarin watsapp grubuna yaziyi atsammi atmasammi karar veremedim.. bu yazinin üstüne bizim analar istifa etmesinnn ??

    1. 🙂 şu ana kadar götürdülerse başarıyla tamamlarlar inanıyorum. ikinci haftadan sonrası gitmedi bende 🙂

  3. Bu sınıf analığı neden gerekli? Benim oğlumun okudugu okulda sınıf analığı falan yok , eksikliğini de hissetmiyoruz.

    1. valla bizde de artık sınıf analığı kurumu yok. 🙂 gayet de işler tıkırında. bizim zamanımızda sınıf anası okulda gezi düzenlenecek olursa gelir öğretmene yardım ederdi. bir de öğretmenden habersiz öğretmenler günü için hediye para toplardı. nesil çok bozulmuş kardeş. 😉

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.