Yoo delirmedim, sadece uykusuzum

Bebelerim doğduğundan beri doğru dürüst uyku yüzü göremedim. Önce prematüre sıkıntıları, arkasından aylarca bitmeyen doğal gazları, dişleri, çişleri, hastalıkları… derken bugünlere kadar geldim. Bugün tam 16 ay 25 günlükler. Oğlan şükür iyi de kızın hâlâ doğru dürüst gece uykusu yok. Gecede 6-7 kez kalktığımda “Vay be amma iyi uyudum” diye yataktan çıkıyorum. İlk bir sene kesintisiz bir saat uyumadım. Kızım sağ olsun saatte 1,2,3 hatta 4 ve 5 kere kalkarak beni çıldırttı. O sıralar oğlan da uyumazdı. Ben bir o oda bir bu oda derken koridorda koşarak sabahı ederdim. Şimdi artık baykuş misali tünediğim dalda sabahlıyorum. En azından dolanmam yok.

Şimdiye kadar kime uykularından yakındıysam, sağ olsunlar hemen bir reçete verdiler. “Bilmem ne çok iyi geliyor. Bizim bir profesör arkadaş vardı. O da kullandı. Teşekkür etmek için telefon açtı profesör,” dediler. Böyle hikâyelerde de kullanılmak üzere akademik kadrodan hep üst düzey birileri olur maşallah. Neyse ne diyordum? Şimdiye kadar önerilen herşeyi kullandım. Hiçbirine burun kıvırmadım. Bu derdi çeken bilir. Kimseye “Off olur mu öyle şey?” deme lüksün yoktur. Nasrettin Hoca misali “Ya tutarsa” der geçersin başına.

Bilumum uyku çaylarını kullandım. Şu iyi geceler çayını falan da denedim. Hatta ilk heves verirken yüzümde engel olamadığım sırıtmamla “İyi geceler yavrum hahahahhaa” diyordum. Ama son gülen yine kızım oldu. Mamasına karıştırıp biberon biberon verdiğim çay kızımı 1 dk bile fazladan uyutamadı.

İlaçları da denedim. Hatta doktor ilacı yazarken “Bunları içsin, gör bak çocuğunu özleyeceksin, uyansın da seveyim diyeceksin” dedi. Sonuç mu? Tık etmedi. Normalde uyku vermesi için değil de öksürük, grip falan gibi şeyler için kullanılan, ama halk arasında “Bebe bi uyudu, bi uyudu, anam sabaha kadar” dedirten bilumum ilaçları, fitilleri de denedim. Başka bebe olsa kış uykusuna yatardı. Benim kızıma yine tık etmedi.

Kimi dedi ki “Bebek öyle uyumaz. Gözünü bağla / elini bağla / yüzünü ört… Valla bebeyi mumyaladım. Yine de uyutamadım.

Sonra bir de muska işi var. Onu da denedim. Kaçar mı? Bilmem kim muska yapıyormuş, develeri uyutuyormuş. Gecenin bir yarısı dayandık adamın kapısına. Cinleri bile şaştı. Develeri uyutan muska, benim kızımı uyutamadı.

“Bilmem ne dualarını oku” dediler. Okudum. Döne döne okudum. Hatim indirdim, hafız çıktım. “Nefesin kuvvetli değil” dediler. En kuvvetlisinden nefesler buldum, önlerinde ağaçlar yıkıldı, ama benim kız yine uyumadı.

“Yedi uyuyanların adını yaz, yastığının altına koy” dediler. Onu da yaptım. Hatta kâğıdın etkisini artırmak için listeye uyuyan güzeli ve Garfield’ı da ekledim. Ama cık. Yine cık.

Bir tanıdık çıktı, tavşan b.ku iyi gelir, çocuklara uyku verir dedi. Uykusuzluktan yarım yamalak dinlediğim için yedirmem gerek sanmıştım. Ona bile yok demezdim valla. Allah’tan kadın jelatine sardığı tavşan pisliğini verirken “Yatağının altına koy, unutma” dedi de korkunç bir felaketi önledi. Onu da yaptım. Hatta etkisi artsın diye yatağın değil yastığın altına koydum. Olmadı, yine tık etmedi. Kadına söyleyince, “Sen inanmamışsın, inanmazsan olmaz,” dedi. Halbuki inanmıştım. Tüm kalbimle tavşan b.kunun kızımı uyutacağına inanmıştım. Ama b.k işte. Güven olmaz ki. Herkesin bebesini uyuttu, benimkini uyutmadı.

Dün gece yine terelelliydim. Bu kısmı uzatmayacağım. Kızı 9’da yatağa koydum. 9 buçukta ilk zırlamasını gerçekleştirdi. Sabah 4’e kadar sırtına vurdum durdum. Sağ avcumun içi kıpkırmızı oldu. Yine de hatun kişi derin uykuya geçmedi.

Artık o kadar sinirli ve yorgundum ki ne yapacağımı bilmez haldeydim. Seksen santimlik hanımın gönlüne göre yatakta aldığı pozisyon uyarınca bir o şekle bir bu şekle girerek sırt pışpışlıyordum.

Bir ara elime birşey geldi. “Bu ne lan?” dedim. Baktım bizim b.k efendi. Jelatinin içinde sırıtarak beni izliyor. “Utanmıyor musun lan?” dedim. “Bu nasıl bir b.k yemek? Herkesi uyuttun, el kadar bebeyi uyutamadın. Geberdim lan geberdim aylardır. İnanmıştım lan sana. Güvenmiştim pis b.klu,” dedim ağlayarak. Amanın o da ne? Kız fıs diye uyudu. Elim havada kaldı. Sanırım b.k gurur yaptı. Nasıl sevindim anlatamam. Neredeyse öpeceğim b.ku.

Bu gece için daha acıklı bir konuşma hazırladım. Hemen 9’da o kadar sıkıntıyı çekmeden yapacağım konuşmamı. Şimdiden provalara başladım. Bu numara tutacak inanıyorum. Artık uyuyacağım. Deliksiz. Sabaha kadar…

21 yorum

  1. “bok gurur yaptı” kısmında koptum artık :))) süper olmuş eline sağlık .
    bu arada kızımda 3 haziran doğumlu ve sizinkilerle hemen hemen aynı sanırım. bu ikizler burcunda var bir gariplik. o burçtan doğup da akıllı uslu olan bebek görmedim.

      1. :)))))

        allah kolaylık versin ne diyim. aldık başımıza tatlı belaları. çekeceğiz artık :))
        ben sana göre şanslıyım ama benimki en azından bir tane. (ne güzel moral verdim ama :p)

  2. Ciddi misin bak bulup bulysturup tavsan bokunu alacagim ona gore bizim oglanin da pek gece uykusu yok da

  3. 2 , 5 sene evet evet koca iki buçuk sene fazlası var da bir gün eksiği yok öldüm uykusuzluktan beni gören satanist zannederdi gözlerimin altı üstü simsiyah olmuştu.Millet gündüz yatırır çocuğunu çocuk 2-3 saat kesintisiz uyur ben 2 saat sallarım 2 dk. sonra kalkarlar .Ne gündüz ne de gece uyumazlardı.
    Dediğin gibi ne uyku şurubu kaldı ne de aman bak bu iyidir diye salık verilen ot ,çöp- oku dediklerinde hatimler indirdim sabaha kadar aynen sana söylendiği gibi becerememişsin dediler.
    Çekene sor derler ya o hesap ne yaparsan yap olmuyor maalesef en azından ben de olmadı.Yazın denize girerlerdi saatlerce oynarlardı millet “Bak çok yoruldular mışıl mışıl uyuyacaklar” derdi ben ” inşallah inşallah ” diye dua ederdim akşam bir dakika fazla uyuduklarını ben de göremedim.Nereden alıyorlar bu enerjiyi bir bilsem koşa koşa gidip bende alacağım.
    Nasıl düzeldik diyorsan kendi kendine diyeyim çünkü yaptığım şeylerin hiç birisi kar etmedi.
    Çok mu düzeldiler dersen eskiden sabah ezanında kalkarlardı ,şimdi en azından saat yedide kalkıyorlar bu da bir şeydir:)) Gece de en fazla iki ya da üç kere bu arada benimkiler 3,5 yaşındalar ben en çok yedi-sekiz aydır böyleyim…

  4. taaa ekim yazısına şimdi yorum yazılır mı demeyin ben kısa bir süre önce keşfettitek bam senin blogunu benim bebeler de 7 temmuz 2011 doğumlu biri kız biri erkek 7. aylarındalar yengeç burcuyuz ailecek anneanne anne vte benim kuzular ,ikisine birden bakmak çok zor ben annemle bakıyorum genelde kız annemde kalıyor geceleri ama birlikte ıkaldığı zamanlar da oluyor çok şükür ikisinin de gece uykuları bi süredir düzenli en erken 10 da en geç gece 12:30 a kadar uyumuş oluyorlar gecede 2 kere 3-4 saat arayla kalkıp süt içiyorlar sonra devam sabah da 9:30 10:30 gibi ayaktalar. ama ekstra bir durum varsa mesela biri hastaysa yandım diğerinin sesine uyanıyor kıyametler kopuyor artık ama genede çok şükür ediyorum deliksiz 4 saat uyumak süper bişi umarım ileride bozulmaz düzenimiz sevgiler….

    1. hoşgeldin inci. neredeyse 1 yaş var bebeklerimizin arasında. benim de annem çoğunlukla kıza baktı. ama geceleri hep ben baktım. ilginç ama anneannesi de büyütse bir süre sonra anneden başkasında uyumak istemiyorlar. ama uykularının düzenli olması harika. inşallah hep daha da iyiye gider. sevgiler

  5. Hakaret dolu ninniyi denedim vallahi tuttu! Kızlardan biri gecelerdir uyumuyor tam uyutuyorum ya kusuyor ya hıçkırıyor ya da gazı oluyor, deliricem! 21 günlük bebeleri ayagımda sallıyorum.
    Neyse ki bi kaç gün önce ikiz arabası arastırırken blogunuzu buldum da yanlız olmadıgımı anladım. Tır gibi diye hiç almak istemedigim ikiz arabasını kızları tasıyamıyacagımı anlayınca hararetli bi sekilde arastırmaya koyuldum. Yazınızı okuyunca aglamakla gülmek arası bi durumda resmen krize girdim. O gün bu gündür okumadıgım yazınız kalmadı. )

  6. Aynen bende 2 yaslarina kadar salla salla sonra koy yataga hatta koyamadan oracikta genellikle yerde uyuklayarak dinlenebilirdim. Ama benim sansim kayinvalidem. O cocuklarla ilgilenirken ben ortalik toparlardim. Sonra onlari sallayarak uyuturduk.o evine gider ben mutfaga giderdim. Tabi ne mumkun iki lokma yemek yemek hep ac hep ac. Sanliysam teker teker uyanirlardi. gel birini salla koy yataga 2 dakika sonra digerini salla koy yataga. En sonunda biri kollarimda biri ayagimda sizardik hep beraber. Sonra tutulmus kollar, ayaklar ve boyun agrisiyla uyan heh tamam derin uyuyorlar deyip kacarken ikisi birden uyaniverirdi. Korkunc degil mi. Bende uyumalari icin her seyi yaptim hatta bizimkilerin yataginin altinda muskalari hala duruyor. Yeni ikizleri olanlar ve yalniz olanlara tavsiyem pusetlerine koyun evin neresindeyseniz oraya tasiyin onlarla konusurken isinizi yapin hatta birakin birazda aglasinlar beklemekeri gerektigini ogrensinler. Ilk 6 ay benim odamda besiklerinde yattilar aslinda biri kolumda biri ayagimda besik formaliteydi biraz. Sonra odalarina tasidim ama kendime yer yatagi yaptim. Ilk zamanlar hep uyutmaya yonelik calismalar yapiyordum fakat basarili olamiyordum. Baktim olacak gibi degil odayi yeniden duzenledim tum tehlikelerden arindirdim oda kapisini kilitledim ve anahtari sakladim. Ben yer yatagimda uyurken onlar kendi hallerinde bir oyana bir bu yana emekleyip oyucaklariyla ilgilenirken bir de bakmisim biri bi yerde biri baska yerde sizmislar. Boyle iki yasina kadar gitti. Tabii her zaman yemiyodular. Bide benimkiler dogustanmidir nedir hep agliyorlardi. Birde sesleri bir gurduki komsular bile hangisinin agladigini ayird ediyorlardi o derece. 2 yasindan sonra bir gun dedimki artik sallamak istemiyorum once birini yataga koydum elinde biberon kendi kendine uyuyacaksin 1.gun ise yaradi fakat ikinci gun oglen tutmadi fakat vaz gecmedim. Odadan da cikmadim sandalyede oturdum iki yatagin ortasina ben burdayim bekliyorum uyuyacaksiniz.ama hic konusmadan sadece siiist diyodum. Hemen yastiga. Cunku ayaga kalkip etafi gozetlemeye calisiyorlardi. Boyle gunlerce ugrastim ama taviz vermedim. En sonunda basardim. Simdi oglenleri koyuyorum yataklarina iyi uykular deyip ellerinde biberonla birakiyorum kendi hallerine. Tabiiki cok rahatladim arada bir oyun bozanlik yapiyorlar ama biraz sert bir anneyim sonunda bakiyorlar bende degisiklik yok vaz gecip uyuyorlar. Acimasizlik gibi geliyor ama baska turlu yetisemezdim onlara. Tabiicevremde tek cocuk yetistirip hic kucagindan indirmemis annelerde coktu birde onlarin nasihatlarini dinliyordum he he diyip gecistirdim hepsini. Birtek annemi dinledim bu donemde. Cunku hep mantikliydi ve ise yariyordu soyledikleri. Birini sallarken elimde fasulye kirdigim bile oldu. Insani acayip pratiklestiriyorlar walla.

  7. secce sen beni işimden ediyorsun,sabahtan beri yazılarını okuyorum:-)ama artık bu yazına dayanamadım,bastım kahkahayı:-)inan gülmekten gözlerimden yaşlar akıyor.ofisteki herkes bana garip garip bakıyor.bende tavşan b.kunu şimdiden hazır edeyim bari:-)4 ay sonra benimde ihtiyacım olabilir.
    sevgiyle ve sabırla kal.

  8. eğer o bk ile işin bittiyse bana gönderirmisin? ben artık çocuklarımın genlerıne bağlı bır duzensizlik oldugu kanaatine vardım. her uyku öncesi evde fırtınalar kopuyor bi şekilde kazanıyorum ama bende iki sallayıp uyusun istiyorum yada hadi yatağa diyince kafası yastığa dokunur dokunmaz uykuya geçsin istiyorum uyuyan çocugu ve anasını tam manasıyla kıskanıyorum. senin bk ikna olmuş terbiyesini almış demekki işin bittiyse yolla bana :)))

  9. Kimsin nerelesin nesin bilmiyorum ama cok guldumm Allahta seni guldursin ama inan senle ayni seyleri yasamisiz. Sadece o b..ku denemedim ama inanimmide bilmiyorumm. Cunku bi o kalmis bizde. Deneyen ve faydasini goren varmi?

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.